Home

# ACTIE:
Vluchtelingen op straat Weblog STIL


# HULP NODIG:
Medische hulp Juridische hulp OpvangSpreekuurNederlandse Les


# MEER INFORMATIE:NieuwsDocumentatieLinks


# ORGANISATIE:Over STIL Donateur worden VacaturesContact

Veelgestelde vragen (FAQ)Sitemap

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

medische hulp


Heeft u geen verblijfsvergunning en ziektekostenverzekering?
Heeft u wel medische hulp nodig?

Spreekuur
Woensdag:

.
09.00 - 11.00 uur

STIL helpt migranten en vluchtelingen bij het verkrijgen van toegang tot gezondheidszorg. Tijdens ons medisch spreekuur helpen we bij het maken van afspraken met een huisarts, verloskundige en andere medische zorgverleners. We kunnen mensen informeren over hun rechten op het gebied van medische zorg en hoe dit geregeld is.

STIL informeert daarnaast artsen en medische zorginstellingen over hun plicht zorg te verlenen, ook als mensen geen verblijfspapieren hebben, en de mogelijkheden om deze zorg vergoed te krijgen.

Eerste hulp
Voor eerste hulp of noodhulp kunt u bij elk ziekenhuis terecht. U kunt ook 112 bellen en gebruik maken van een ambulance als dat nodig is. Let op dat ze zullen proberen de kosten op u te verhalen. Als u geen inkomen heeft is het belangrijk dat steeds weer kenbaar te maken. Wij kunnen u ondersteunen in het contact hierover met het ziekenhuis. Let op dat als u eenmaal iets betaald heeft het niet mogelijk is dit geld terug te krijgen.

Medische hulp op afspraak
Voor medische hulp op afspraak kunt u terecht in een ziekenhuis dat gecontracteerd is bij het Zorginstituut Nederland.
Hetzelfde geldt voor apotheken.
In Utrecht gaat het om het St. Antoniusziekenhuis en apotheek Buijs.

Verblijft u niet in Utrecht en heeft u medische hulp nodig?
Ga naar een huisarts in het postcodegebied (de wijk) waar u verblijft. Daar kunt u melden dat u geen inkomen en verzekering heeft. De arts kan dan via het Zorginstituut Nederland een vergoeding regelen.

Meer info: zorginstituutnederland.nl/verzekering/onverzekerbare+vreemdelingen

Medische uitgaven die niet vergoed worden
Voor mensen die verblijven in de omgeving van Utrecht kunnen we soms fondsen werven voor medische uitgaven die niet vergoed worden. Zoals bijvoorbeeld kosten voor een noodzakelijke behandeling bij de tandarts, een bril, prothesen, fysiotherapie, etc. U kunt hiervoor langs komen op ons medisch spreekuur.

Voor grote medische uitgaven is STIL altijd op zoek naar donateurs. De volgende fondsen hebben STIL al geholpen bij het dekken van medische kosten:

Stichting Elise Mathilde Fonds, Maarn
Cordaid, Den Haag
• Van Baaren Stichting, Utrecht