Home


# HULP NODIG:
Medische hulp Juridische hulp OpvangSpreekuur


# MEER INFORMATIE:NieuwsDocumentatieUtrechtse LenteLinks


# ORGANISATIE:Over STIL Donateur worden VacaturesContact

Veelgestelde vragen (FAQ)Sitemap

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nieuws

Uitspraak binnen 6 weken (31-05-2010)

Rechter Verburg boog zich 28 mei uitgebreid over het beroep van STIL tegen de AI (Sociale Zaken). De rechter noemde Grenzeloos een ‘sympathiek project’. Toch zal de rechter dit afwegen tegen de harde kanten van de wet.
Rechter Verburg probeerde een goed beeld van de zaak te krijgen en vroeg een aantal keer om een toelichting. Bijvoorbeeld over het al dan niet gedoogd en bekend zijn van Grenzeloos. Volgens de AI kunnen de lokale autoriteiten gedogen wat ze willen, zij hebben niets te zeggen over de AI en de vreemdelingenpolitie.
Uiteraard wezen de advocaten erop dat dit in onze ogen onbehoorlijk bestuur is. Ook vanwege de buitenproportionele (maximum) boete voor een project zonder winstoogmerk. STIL legde aantoonbaar geld toe op Grenzeloos en kan ook onmogelijk donaties die ze voor humanitaire doeleinden ontving, hieraan uitgeven. Een lagere of nulboete zou meer op zijn plaats zijn, betoogde STIL.

WAV niet gericht op vrijwilligerswerk
De advocaat van STIL, mr. Jelle Walther, betoogde dat de drie doeleinden van de Wet Arbeid Vreemdelingen (WAV) hier overduidelijk niet aan de orde waren: concurrentievervalsing, verdringing van de arbeidsmarkt of slechte arbeidsomstandigheden. Volgens de rechter is de wet zo ruim geformuleerd dat vrijwilligerswerk eronder zou kunnen vallen. Van Muiswinkel, vertegenwoordiger van Sociale Zaken vond dat het een zaak is van het CWI of sprake is van verdringing van de arbeidsmarkt. Er werden vragen gesteld of CWI ook over vrijwilligerswerk gaat en hoe ze zou reageren als je om een twv voor koks zonder papieren zou vragen.
De rechter meldde tijdens de zitting: “We denken allemaal wel eens over een zaak: had de inspecteur hier nou niet even een blokje om kunnen lopen?” De rechter liet in het midden of hij dat nu ook dacht.

>> lees hier het hele bericht
>> terug naar het overzicht