Home


# HULP NODIG:
Medische hulp Juridische hulp OpvangSpreekuur


# MEER INFORMATIE:NieuwsDocumentatieUtrechtse LenteLinks


# ORGANISATIE:Over STIL Donateur worden VacaturesContact

Veelgestelde vragen (FAQ)Sitemap

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nieuws

Uitstel uitspraak Grenzeloos (07-07-2010)

De uitspraak van de rechtbank over restaurant Grenzeloos laat nog even op zich wachten. De beslistermijn die gisteren afliep, is verlengd is met zes weken.

Het betreft de boete van 2x24.000 euro die de Arbeidsinspectie oplegde aan STIL en Averechts na de inval bij Grenzeloos in april 2007. Hier werden drie koks zonder papieren meegenomen.
Volgens Sociale Zaken zou sprake zijn van illegale tewerkstelling, zwart werk, verdringing van de arbeidsmarkt van legale werknemers, uitbuiting etc etc. Volgens STIL was geen sprake van zwart werk maar van een vrijwilligersproject bedoeld als ontmoetingsplaats. Er heerst onbegrip dat daar een maximale boete voor werd gegeven: 8000 euro per aangetroffen persoon zonder papieren en per organisatie.

STIL Utrecht wacht in spanning op de uitspraak. De kans bestaat dat wegens eerdere termijnoverschrijding de zaak gewonnen kan worden. Dat heeft als nadeel dat dan mogelijk geen principele uitspraak gedaan wordt.

IN NRC Next van gisteren staat een persoonlijk verhaal van de journalist wiens artikel aanleiding was voor een telefoontje van de IND naar de Arbeidsinspectie: 'ga daar eens kijken daar werken 'illegale' koks...' Dit laatste bleek uit het rapport van de inspectie.
De journalist vraagt zich af of hij de fout in gegaan is of niet. STIL vindt van niet. Zij maakt ook openlijk reclame en werkte mee aan het betreffende artikel. Het project was tenslotte al 8 jaar bekend bij iedereen, inclusief de autoriteiten.

Niet voor niets stelt de gemeente Utrecht zich garant voor de boete, zo meldde ze eerder in NRC Handelsblad. De VVD stelde hier vragen over aan de wethouder.

>> terug naar het overzicht