Home


# HULP NODIG:
Medische hulp Juridische hulp OpvangSpreekuur


# MEER INFORMATIE:NieuwsDocumentatieUtrechtse LenteLinks


# ORGANISATIE:Over STIL Donateur worden VacaturesContact

Veelgestelde vragen (FAQ)Sitemap

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nieuws

Zitting beroep Grenzeloos (26-05-2010)

Op 28 mei 2010 komt de langverwachte beroepszaak voor van STIL tegen de Arbeidsinspectie, om 13.00 uur bij de rechtbank in Utrecht. Hoe het beroep afloopt kan gevolgen hebben voor vergelijkbare situaties elders in Nederland. Kom ook naar de rechtbank!

In april 2007 deed de vreemdelingenpolitie met de Arbeidsinspectie een inval in restaurant Grenzeloos, een project van STIL in café Averechts. Hier kookten wekelijks koks zonder papieren. Deze ontmoetingsplek voor mensen met en zonder papieren was bij iedereen bekend en werd al die tijd gedoogd en met rust gelaten. STIL ging er vanuit dat het een veilige plek was voor haar klanten en bezoekers. Er gebeurde niets dat verboden was. Er was geen reden voor politiebezoek.
STIL en Averechts kregen na de inval van die dag een boete alsof sprake zou zijn van dingen waar de Wav tegen gericht is. Dit terwijl beide organisaties non-profit zijn en STIL zelfs geld toelegde op het project. Zowel STIL als Averechts kregen 24.000 euro boete.

Veel protest in het land
De oplsuiting van drie koks veroorzaakte veel protest in het land, waaronder de Utrechtse gemeenteraad. Ook zijn Kamervragen gesteld. STIL en Averechts verloren de bezwaarprocedure tegen elke verwachting in. Twee koks zaten zes respectievelijk acht maanden in vreemdelingenbewaring, onder erg slechte omstandigheden. Ze werden vrijgelaten omdat ze niet uitgezet konden worden. Een van hen is inmiddels overleden aan hartklachten. De derde kok zat een nacht vast en heeft nu een verblijfsvergunning in het kader van de pardonregeling.

>> terug naar het overzicht