Home

# ACTIE:
Vluchtelingen op straat Weblog STIL


# HULP NODIG:
Medische hulp Juridische hulp OpvangSpreekuur


# MEER INFORMATIE:NieuwsDocumentatieLinks


# ORGANISATIE:Over STIL Donateur worden VacaturesContact

Veelgestelde vragen (FAQ)Sitemap

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nieuws

350 vluchtelingen in kamp Ter Apel (18-05-2012)

In het tentenkamp verblijven op dit moment 225 Irakezen, 80 Somaliërs, 20 Afghanen, 15 Iraniërs, 3 Azerbeidjanen, 3 Eritreërs, 2 Sudanezen en 1 Ethiopiër.

Sinds gisteren is er een internetverbinding in het kamp waarmee live-radio verspreid kan worden. Luister via m2m.streamtime.org. Met de stroomgenerator kunnen de vluchtelingen ook computeren en hun mobieltjes opladen.

Burgemeester Kompier bezocht vandaag het kamp. "Ze groette iedereen, schudde handen en maakte praatjes", vertelt Ali Mohamed Abdille. Ze werd zelfs vereerd met een kijkje op het lichaam van een man met schurft. Ali: "Ze wilde weten of het hier wel schoon en veilig genoeg is. Ze was positief". Op het NOS journaal van 20 uur vandaag leek ze niet van plan (snel) tot ontruiming over te willen gaan. Ali: "Ze zei dat ze niets kon doen voor ons behalve haar land ter beschikking stellen. Voor alle andere zaken moeten we in Den Haag zijn. Ze zei wel: 'Als jullie bezig willen met voorbereiden van jullie terugkeer dan heb ik hier kamers en douches klaar voor jullie'. Ik vroeg: Terug waarheen? Wij zijn landloos. We willen een leven. We zijn mens net als u."

Nog meer bezoek
Gisteren heeft een arts in een tent mensen onderzocht, behandeld en recepten uitgeschreven. Een apotheek zou niet hebben willen meewerken, een ander wel. Een UNHCR medewerker was eveneens op bezoek in het kamp.

Door twee jongens die zich al dagen inzetten voor het kamp, regelen en vervoeren van spullen, is vannacht een grote vergadertent gebracht.

Advocaten in actie
"Humaan of hypocriet. Sluit niet langer uw ogen. De realiteit klopt aan uw deur". Dit schrijft Alie Westerhuis, advocate vreemdelingenrecht, in haar solidariteisbetuiging aan de actievoerende vluchtelingen. Ze noemt voorbeelden van dagelijks onrecht dat vluchtelingen die ze in haar werk tegenkomt, meemaken. Zoals mensen wiens asielverzoek als ongeloofaardig bestempeld wordt of die onschuldig in detentie zitten. Iedere vreemdelingenrechtadvocaat kent volgens haar legio van deze voorbeelden. "De groep in Ter Apel is slechts een beperkte afspiegeling. Duizenden mensen leven in de illegaliteit. Overleven om redenen zoals hierboven beschreven". aldus Westerhuis.

De Haagse vluchtelingenorganisatie PRIME roept advocaten op ook een reactie te schrijven en zich solidair te betonen met de vluchtelingen in het tentenkamp.

Asielzoekers over de heg kieperen is geen oplossing
Kerk in Actie en INLIA dagen de minister in een brief uit met echte oplossingen te komen in plaats van het probleem af te wentelen op vreemdelingen, gemeenten, kerken en andere maatschappelijke organisaties. Het tentenkamp is het levende bewijs dat het 'over de heg kieperen' van asielzoekers in de gemeenschap geen enkele vorm van een oplossing biedt. Als landen hun onderdanen niet terugnemen is er sprake van een interstatelijke twist waarvoor de overheid verantwoordelijk is en die niet moet worden afgewenteld op 'angstige vreemdelingen die niet meer weten wat ze nu moeten, op gemeenten die voor het blok worden gezet, op maatschappelijke organisaties die na jaren grenzen bereiken'.

>> terug naar het overzicht