Home

# ACTIE:
Vluchtelingen op straatWeblog STIL


# HULP NODIG:
Medische hulp Juridische hulp OpvangSpreekuur


# MEER INFORMATIE:NieuwsDocumentatieLinks


# ORGANISATIE:Over STIL Donateur worden VacaturesContact

Veelgestelde vragen (FAQ)Sitemap

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nieuws

65 Irakezen demonstreren in Ter Apel (08-05-2012)

Op 8 mei 2012 om 14.00 uur startte een groep van 65 Irakese uitgeprocedeerde vluchtelingen een protestactie in Ter Apel. “We willen opvang”, zegt Hadi, een van hen. ‘Nederland geeft ons de keus tussen terugkeer of een leven op straat. We willen niet terug. Daar wacht ons de dood".

Hadi is een van de 65 Irakezen die vandaag in Ter Apel demonstreert. “Wij zijn allemaal op straat gezet in Nederland vanuit verschillende plekken: de gevangenis voor mensen zonder papieren in Rotterdam, opvangcentra of woningen. Sommigen van ons, ik schat tien mensen, hadden eerder een tijdelijke verblijfsvergunning en zelfs een huis. Maar nu niet meer. Ze zeggen dat het nu veilig is in Irak. Maar wij vinden het daar niet veilig”.

Ze komen allemaal uit Centraal Irak. Gedwongen terugkeer is sinds kort niet meer mogelijk naar Irak omdat de Irakese autoriteiten daaraan niet meer mee willen werken. Hadi: “Als we meewerken aan vrijwillige zelfstandige terugkeer, krijgen we wel opvang, tot ons vertrek, maar dat willen we niet. We willen dat opnieuw naar onze asielverzoeken gekeken wordt.”

Meer dan de helft van deze groep, zo'n 35 mensen, werd 20 april 2012 op straat gezet vanuit detentiecentrum Rotterdam omdat volgens een uitspraak van de Raad van State van half april Irakezen niet opgesloten mogen worden nu er geen zicht op uitzetting is. Toch kregen ze geen opvang. Vandaar deze actie: “Het is regenachtig weer maar niet koud. We blijven hier tot onze eisen ingewilligd zijn”, zegt Hadi.

Meer informatie: Hadi Abu Sanad, 06-84125905.

Eerder protest
In november en december 2011 zetten Somaliërs tot twee keer toe een tentenkamp op als protest tegen hun gedwongen leven op straat. In september voerden 500 vluchtelingen uit allerlei landen actie tegen het klinkerbeleid van Nederland waarmee veel mensen zonder mogelijkheid te overleven op straat gezet worden.
Kijk op www.vluchtelingenopstraat.blogspot.com voor meer informatie over eerdere acties.


>> terug naar het overzicht