Home

# ACTIE:
Vluchtelingen op straatWeblog STIL


# HULP NODIG:
Medische hulp Juridische hulp OpvangSpreekuur


# MEER INFORMATIE:NieuwsDocumentatieLinks


# ORGANISATIE:Over STIL Donateur worden VacaturesContact

Veelgestelde vragen (FAQ)Sitemap

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nieuws

Tentenkamp Ter Apel ontruimd (23-05-2012)

Een deel van de Irakezen is ingegaan op het aanbod van minister Leers: opvang tot in ieder geval na het bezoek van een Irakese immigratieminister 15 juni. Het andere deel van de Irakezen vertrok.

De Somalische en Iraanse asielzoekers bleven. De Afghaanse zijn gevlucht richting Duitsland, in de hoop daar te vallen onder het gedoogbeleid.

Het kamp werd rond 16.00 uur omsingeld door ongeveer twintig bussen van de ME, nadat de gemeente Vlagtwedde een noodverordening had uitgegeven. De tenten van de asielzoekers werden neergehaald en de ME dreef hen richting de uitgang van het kamp. Daar stonden politiebussen klaar voor vervoer naar asielzoekerscentra in het land. Rond 16.30 uur waren alle tenten afgebroken.

Een aantal asielzoekers reageerde geëmotioneerd op de ontruiming en wilde niet vertrekken. Bij de ontruiming werden 117 vluchtelingen en symphatisanten opgepakt. Deze vluchtelingen uit Somalië, Iran, Eritrea en Ethiopië worden door de politie Groningen overgedragen aan het COA en waarschijnlijk in een vrijheidsbeperkende locatie (VBL) geplaatst. Er is grote kans dat ze snel vrijgelaten worden en weer op straat belanden omdat ze allen onuitzetbaar zijn.

Kort geding tegen ontruiming
Een advocaat uit Den Haag probeerde via een kort geding de mogelijke ontruiming van het tentenkamp in Ter Apel te voorkomen. De ontruiming heeft al plaatsgevonden, terwijl de uitkomst pas bekend wordt op donderdag 24 mei rond 10.30 uur. Als de rechter beslist dat de ontruiming onrechtmatig is geweest, dan moet de gemeente (of het rijk) alle schade vergoeden, zoals het vernietigen van tenten, dekens, kooktoestellen, maar vooral van persoonlijke eigendommen.

>> lees het laatste nieuws op onze weblog
>> terug naar het overzicht