Home

# ACTIE:
Vluchtelingen op straat Weblog STIL


# HULP NODIG:
Medische hulp Juridische hulp OpvangSpreekuur


# MEER INFORMATIE:NieuwsDocumentatieLinks


# ORGANISATIE:Over STIL Donateur worden VacaturesContact

Veelgestelde vragen (FAQ)Sitemap

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nieuws

Update tentenkamp Ter Apel (14-05-2012)

Een delegatie van vluchtelingen heeft in Den Haag gesproken met minister Leers en de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) over de situatie in Ter Apel en Irak. Het gesprek duurde 4 uur en leverde niets op. Het aanbod om opvang te krijgen en dan vrijwillig naar Irak terug te keren, hebben de vluchtelingen geweigerd. Het is daar niet veilig.

Tentenkamp groeit
Ook Iraanse dakloze vluchtelingen hebben zich bij het tentenkamp aangesloten. Een van hen is christen geworden en vreest voor zijn leven, omdat hij in Iran opgepakt en ter dood veroordeel kan worden.
Iraniërs kunnen net als Somaliërs en Irakezen niet gedwongen uitgezet worden. Volgens de minister kunnen ze echter wel 'vrijwillig' terug.

Rode Kruis trekt aanbod hulp in
Het Rode Kruis bood in eerste instantie aan om te helpen, maar doet dit toch niet omdat de vluchtelingen het aanbod van de minister hebben afgewezen. Het weer is slecht en er is gebrek aan medicijnen, zorg, dekens en ook aan water. Een man met een leverinfectie werd in het ziekenhuis van Emmen zorg geweigerd.

Mislukte terugkeer
Een van de twee Somaliërs die in november 2011 'vrijwilig' terugkeerde naar Somalië met hulp van de DT&V. Ze werden daar echter geweigerd door de Somalische autoriteiten omdat de inreis 'illegaal' zou zijn geweest er was geen toestemming gegeven vooraf. Ook zei de minister van de TFG dat hun veiligheid niet gegarandeerd kon worden. De twee Somaliërs werden terug naar Kenia gevlogen en daar twee weken opgesloten op het vliegveld in Nairobi en vervolgens in december terug naar Nederland gestuurd. Een van hen werd bij terugkomst een maand opgesloten op Schiphol en vervolgens weer op straat gezet. Na een nieuw asielverzoek werd hij opnieuw op straat gezet.

Kijk op www.vluchtelingenopstraat.blogspot.com voor meer informatie over deze en eerdere acties.

>> terug naar het overzicht