Home

# ACTIE:
Vluchtelingen op straat Weblog STIL


# HULP NODIG:
Medische hulp Juridische hulp OpvangSpreekuur


# MEER INFORMATIE:NieuwsDocumentatieLinks


# ORGANISATIE:Over STIL Donateur worden VacaturesContact

Veelgestelde vragen (FAQ)Sitemap

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nieuws

Minister trekt hoger beroep Somaliërs in (19-04-2012)

De vluchten die gepland stonden voor gedwongen terugkeer van Somaliërs deze maand, zijn afgelast. Het lukt Nederland niet de 'terugkeerdeal' met de Somalische regering TFG die het vliegveld van Mogadishu in handen heeft, in praktijk te brengen. Dit schrijft de vertegenwoordiger van minister Leers vandaag in een brief aan de Raad van State in iets andere woorden: Gedwongen terugkeer blijkt 'in beginsel mogelijk maar de praktische realisatie is bewerkelijker', aldus de minister. Elders in de brief staat dat 'verwijderingen moeilijk realiseerbaar blijken'. De minister trekt daarom het hoger beroep in dat hij instelde nadat de Groningse rechtbank in december 2011 een groep van 17 Somaliërs vrijliet, omdat er geen zicht op uitzetting was.

De Raad van State wilde uiterlijk 18 april 2012 van de minister antwoord op vragen over die geplande gedwongen terugkeer. Op de zitting 4 april jl. noemde de IND namelijk data van geboekte vluchten maar bleef het totaal onduidelijk of uitzetting wel realiseerbaar was. Vandaar dat de Raad allerlei kritische vragen stelde over de veiligheid in Somalië en de praktische uitvoering. Vandaag kwam daar het bovenstaande antwoord op (op te vragen bij STIL) en liet de minister meteen weten van hoger beroep af te zien. Hiermee voorkomt hij dat de Raad een positieve uitspraak doet die vervolgens voor iedereen zou gelden. De Somaliërs krijgen alsnog hun eerder door de rechter toegekende schadevergoeding van 1280 euro per persoon.

Eerste tentenkamp
Dit hoger beroep betrof 17 van de 18 Somaliërs die in november 2011 het eerste tentenkamp in Ter Apel opzetten. Ze protesteerden tegen hun gedwongen leven op straat en eisten erkenning als vluchteling, Zij werden aangehouden, opgesloten en na twee weken vrijgelaten. Ze verblijven nog in het terugkeercentrum, de VBL, in Vught, waar ook een deel van de groep van het tweede tentenkamp verblijft.

Intussen liet de Somalische 'regering' (TFG) die Mogadishu in handen heeft weten dat ze niet meewerkt aan gedwongen terugkeer van vluchtelingen dus dat er ook geen sprake is van een deal zoals de IND zegt.

>> artikel in Trouw 19/04/12
>> terug naar het overzicht