“Op een dag had ik hele erge kiespijn. Ik kon dagenlang niet slapen of eten. Ik had geen geld want ik mag niet werken en krijg ook geen uitkering. Hoe moest ik de tandarts betalen? Gelukkig heeft STIL me geholpen”.

Ismail (34)

Medisch

English, français & عربى

Information in English, look HERE

Informations en français, regardez ICI

يمكنك قراءة المعلومات باللغة العربية هنا

 

Medische hulp nodig?.

Zelf hulp regelen

Als je medische zorg nodig hebt, kun je zelf een afspraak maken met een huisarts in de wijk waar je verblijft. Ook zonder verblijfsvergunning en zonder verzekering heb je recht op medisch noodzakelijke zorg en kun je hulp krijgen.

Geen geld? De hulp kan vaak vergoed worden

Je kunt bij de huisarts, het ziekenhuis of een andere zorgverlener melden dat je geen verblijfsvergunning en geen verzekering hebt. Het is veilig om deze informatie te geven, de arts mag dit niet aan de politie doorgeven.

Je kunt de behandeling zelf betalen of, als je geen geld hebt, vertellen dat de zorg (grotendeels) vergoed kan worden via de regeling onverzekerbare vreemdelingen van het CAK. Ook in andere steden kun je hulp krijgen (zie informatie verderop).

De arts moet de vergoeding bij het CAK aanvragen via een formulier dat te vinden is op de website van het CAK. Jij kunt zelf geen vergoeding bij het CAK krijgen. Ook STIL kan dit niet. Als je de betaling voorschiet, kun je het niet vergoed krijgen. 

Niet alle zorg wordt vergoed

Niet alle zorg kan vergoed worden via het CAK. Zo worden tandarts, fysiotherapeut, brillen of middelen voor geboortebeperking niet vergoed. Wel alles wat in de 'basisverzekering' zit van verzekerde mensen. Je kunt deze zorg zelf betalen of je kunt advies of hulp aan STIL vragen als je geen geld hebt. 

 

Hulp van STIL

Als je zelf geen afspraak kunt maken met een huisarts, kun je bellen, mailen of langskomen bij het medisch spreekuur van STIL zodat wij je advies kunnen geven of kunnen helpen met het maken van een afspraak met een arts of zorgverlener.

Het medisch spreekuur is elke woensdag van 9 tot 11 uur. Adres: Laan van Nieuw Guinea 143, Utrecht.

Let op: STIL is met Kerst, woensdag 25 december, en op 1 januari, gesloten.

 

Vragen of hulp op andere dagen 

Medische vragen kun je op het spreekuur stellen. Je kunt op andere dagen (als het niet kan wachten tot woensdag) mailen naar medisch@stil-utrecht.nl. Of je kunt STIL bellen 030-2713463. Meestal zijn we bereikbaar op maandag en donderdag de hele dag, en dinsdag- en woensdagmiddag.

Als je niet kunt mailen of bellen kun je een bericht sturen via whatsapp naar: 06 242 69 417.  

Vijf euro voor medicatie

Iedereen zonder verblijfsvergunning moet vijf euro betalen per medicijn, per recept (ze noemen dit 'per receptregel'). Als je zelf geen inkomen hebt, kun je die vijf euro vergoed krijgen van de gemeente Utrecht op het spreekuur van STIL. Bewaar je bonnetjes.

Andere woonplaats? 

Woon je niet in Utrecht? Ook in andere steden kun je medische zorg krijgen, dit verloopt meestal via de huisarts. Je kunt de arts dan vertellen dat de zorg  vergoed kan worden via een speciale regeling.

Kijk welke andere organisaties in het land actief zijn op de website van het Landelijk Ongedocumenteerden Steunpunt LOS: http://www.stichtinglos.nl/content/organisaties.

 

Medische nood

In nood kun je zelf met een huisarts bellen, of naar de eerste hulp van het ziekenhuis gaan (liefst nadat je met de huisarts overlegd hebt).

Als je in het weekend of in de avond medische hulp nodig hebt, kun je bellen met het nummer van de spoed-huisartsenpost: 088 1309670.

Bij zeer grote nood (zoals een ongeluk of levensgevaar) kun je 112 bellen (noodnummer). Je kunt dan ook melden dat de zorg vergoed kan worden via de regeling onverzekerbare vreemdelingen van het CAK.

Voor de spreekuurtijden van STIL, kun je hier klikken.