image

Asiel voor Eritrese vrouw die kansloos leek


Foto: Onderweg naar het K.F. Heinfonds, gevestigd aan de Maliesingel in Utrecht

 

In de nieuwsbrief ook medisch en daklozennieuws

Door creatieve inzet juridisch team krijgt Eritrese alsnog asiel

In de nieuwsbrief van januari opnieuw een voorbeeld van creatieve actieve inzet van ons juridisch team. Een Eritrese stond op straat en vroeg STIL om hulp. Niemand zag meer hoop voor haar, na de afwijzing van haar eerste asielverzoek. Echter Nona van het juridisch team van STIL dook in het dossier…

Ze kwam erachter dat de documenten die aangeleverd waren om voor haar een visum voor Europa te verkrijgen, niet door haarzelf waren aangeleverd (wat de Eritrese ook al steeds had gezegd) en dat die documenten vals waren. Dit, terwijl de IND de afwijzing onder meer op die documenten baseerde. Die zouden volgens de IND aantonen dat ze gewoon veilig haar land uit kon reizen, dus niets te vrezen had in Eritrea.

Alsnog asiel

In werkelijkheid was ze gedeserteerd uit het leger en zou ze daarvoor vervolgd worden. Stuk voor stuk haalde Nona die documenten onderuit. Hierdoor kreeg de Eritrese vrouw uiteindelijk toch asiel.

Dit resultaat was mede mogelijk dankzij onze geweldige donateurs, fondsen en de gemeente Utrecht. Dit is een voorbeeld van een procedure die veel kosten met zich meebracht, in totaal bijna 2000 euro. Die zou ze zelf nooit hebben kunnen betalen, maar dankzij onze donateurs wel! Ook kregen we actieve hulp van een vrijwillige tolk, een oud-cliënte die uren van haar tijd hieraan besteedde. Dank jullie wel allemaal!

Ziekenhuis eist betaling vooraf

In de nieuwsbrief ook aandacht voor een ziekenhuis dat regelmatig mensen vooraf om geld vraagt. Als het daarbij zou blijven, zou er niets mis mee zijn. Echter een vrouw belde STIL en zei dat een medewerker van het ziekenhuis had gezegd dat de vervolgafspraken enkel konden plaatsvinden na betaling van 600 euro vooraf. Ze maakte zich enorme zorgen dat de vrouw die zij begeleidde daardoor niet de nodige hulp kon krijgen. Gelukkig lukte dit uiteindelijk, mede door onze bemiddeling, wel.

Opvang voor dakloze ouderen in Rotterdam 

Eveneens aandacht voor de vele daklozen in de vier grote steden die geen toegang tot opvang hebben, behalve als het rond het vriespunt is. In Rotterdam is begin dit jaar een opvang voor ouderen zonder verblijfsvergunning geopend. Dit gaat om mensen die hier jarenlang gewerkt hebben, soms al twintig of dertig jaar wonen en om medische redenen niet meer zelfredzaam zijn.

Lees hier de hele nieuwsbrief.