image

Nu nog moeilijker asiel te krijgen!


Juridisch medewerker van STIL in de nieuwsbrief van augustus:

'Nu nog moeilijker om asiel te krijgen'

In de nieuwsbrief van augustus legt sociaal-juridisch medewerker Jackie van STIL uit waarom het sinds juli nog moeilijker is als vluchteling asiel te krijgen in Nederland. Hoewel vluchtelingen al moeite genoeg hebben met bewijzen op zak te vluchten of achteraf bewijzen te vinden om hun verhaal te onderbouwen, zijn de regels nu nog strenger geworden, zodat het nog moeilijker is om erkend te worden als vluchteling. Er geldt een zwaardere bewijslast. Ook moet je aan minstens vijf voorwaarden voldoen, anders is je vluchtverhaal niet 'geloofwaardig'. 

Haar collega Heidy vertelt in de nieuwsbrief over onze Surinaamse cliënt, die mogelijk niet aan de nieuwe regeling kan voldoen voor Surinaamse oud-Nederlanders om een vergunning te krijgen. Maar gelukkig heeft hij nog een paar maanden de tijd om te pogen het benodigde id-bewijs te vinden. STIL helpt hem daarbij.

Schilderijen tonen apartheidswereld

Dankzij Welkom in Utrecht, konden we Stephen bereiken, die twee schilderijen maakte die de huidige apartheidswereld goed in beeld brengen: Terwijl een deel van de wereldbevolking zich bezig houdt met leuke reizen en vakantie, heeft een ander deel te maken met een gebrek aan vrijheid van beweging en verdrinken dagelijks mensen die op de vlucht zijn. 

Niet alleen verdrietig nieuws: LGBT+ Asylum Support laat weten dat de Ghanese homo die zes maanden vastzat en bijna uitgezet was naar Ghana, net vrijgelaten is. Volgens deze organisatie mede dankzij de vorige nieuwsbrief van STIL :) 

Lees de nieuwsbrief via deze link.

Als je 'm elke maand per mail wilt ontvangen, laat dat dan weten via info@stil-utrecht.nl.