image

Tranen op STIL


Einde Koud Weer Regeling

“Is het dan geen probleem als ik buiten slaap? Kan de politie mij niet oppakken?” Dat vraagt iemand die een tijdje op een bed in de Koud Weer Regeling (KWR) geslapen heeft. Tijdens de KWR krijgen alle daklozen een plek. De KWR is vandaag afgelopen omdat het weer wat warmer buiten is. Daarom komen vandaag meerdere mensen bij STIL langs die op straat staan. Dit zorgt af en toe voor tranen. Bij de vluchtelingen. En bij de vrijwilligers.

Omdat de KWR afgelopen is, hebben meerdere mannen en vrouwen vanaf vandaag geen plek meer om te slapen. Voor de meeste mannen kunnen we niets doen. Deze man is radeloos. De vrijwilliger heeft er ook moeite mee. Het is ook inderdaad een risico. Als je in een park slaapt, kun je een boete krijgen en opgepakt worden als je niet de juiste papieren hebt. Ook op het station mag je officieel niet slapen. Waar dan wel?

Tranen van wanhoop

Een andere vrijwilliger vertelt dat ze vandaag ook een man van 24 jaar moest wegsturen die geen slaapplek meer had. “Hij barstte in tranen uit, hij weet niet waar hij heen moet en wat hij kan doen””, vertelt ze. ”Toen hij weg was ben ik zelf ook even een potje gaan huilen…”

'Hij barstte in tranen uit. Toen hij weg was ben ik zelf ook even een potje gaan huilen…'

Vrouwen op gastadressen

Gelukkig konden we voor twee vrouwen –die ook bij de KWR sliepen-  een logeerplek vinden bij mensen thuis. We hebben een netwerk aan particuliere gastadressen waar mensen enkele dagen, weken of maanden kunnen blijven. Meestal gaan hier (enkel) vrouwen heen die op de wachtlijst staan voor BBB, gemeentelijke gefinancierde sobere opvang. Deze plekken zijn bijna altijd bezet.

'Gevaarlijk voor een vrouw'

Hoewel we vrouwen vaak wel aan onderdak kunnen helpen was er vandaag een jonge vrouw die we weggestuurd hebben. Enerzijds omdat ze ‘onder’ een andere organisatie valt, anderzijds omdat we intussen weten dat ze in een ander Europees land opvang en eten kan krijgen. Toch is er kans dat ze voor de komende dagen geen plek heeft (en wij ook niet…). “Jij bent toch ook een vrouw” zegt ze tegen een vrijwilliger. “Je weet toch dat het gevaarlijk is voor een vrouw buiten”. Deze vrijwilliger voelt zich niet best. 

Geen oplossing

Soms zeggen we tegen mensen: ‘We kunnen niet helpen’ omdat we doodgewoon geen capaciteit hebben, geen mogelijkheden en geen idee wat te doen. Omdat wij de boodschapper zijn van het slechte nieuws, reageren ze hun wanhoop soms op ons af… Maar de meesten begrijpen wel dat wij niet kunnen toveren. Als we wel een oplossing kunnen vinden, zijn mensen heel blij.

Wil jij meer weten over opvang bieden? Je kunt een vrijblijvend gesprek met STIL vragen. Of lees hier meer.