image

'Wij ijsen dat ze mogen blijven'


Foto: Hayk en zijn moeder op Valentijnsdag in Amsterdam

 

Bekende Nederlanders in actie voor gewortelde kinderen 

'Wij ijsen dat ze mogen blijven'

Op Valentijnsdag, afgelopen vrijdag (14 februari), ontmoetten gewortelde kinderen bekende Nederlanders en politici. In het Verzetsmuseum in Amsterdam aten ze samen en vertelden de kinderen over hun leven. De bekende Nederlanders eisen samen met STIL, onze Amsterdamse collega's van het ASKV, Childsupporto en de ijsmakers van Ben & Jerry's een verblijfsvergunning voor de kinderen. Uiteraard stonden er die dag ijsjes op 't menu.
Al 14 jaar in Nederland, nog geen papieren

Op de foto Hayk van 14 jaar. Hij is in Nederland geboren en opgegroeid. Nog steeds hebben hij en zijn broer en zusje geen verblijfsvergunning. Hayk was met zijn moeder in Amsterdam om hun verhaal te vertellen. STIL kent twee andere kinderen van 14 in dezelfde situatie. In totaal kennen we twintig kinderen die al tien jaar of langer in Nederland wonen, zonder verblijfspapieren.

Professor Erik Scherder vertelde de aanwezigen over de zeer ernstige gevolgen die het voor kinderen heeft om steeds in angst en onzekerheid te leven met kans op opsluiting en uitzetting en de schade die het heeft als dit ook daadwerkelijk gebeurt. Lees hier meer. 

Opgesloten in de gevangenis om uitgezet te worden

Op dat moment zaten twee kinderen met hun moeder vast in de gevangenis Kamp Zeist, terwijl ze al acht jaar in Nederland wonen. Ze konden elk moment het land uitgezet worden. Zondag 16 februari was er een protestdemonstratie. Daar kwamen zeventig mensen uit het land om te protesteren tegen de opsluiting en dreigende uitzetting van dit gezin en andere kinderen en hun ouders. Lees hier meer over het gezin en de opsluiting op de website van Child Supporto, een groep die zich inzet voor alle kinderen die hier al langere tijd zonder verblijfsvergunning wonen en elke dag bang zijn opgepakt en opgesloten te worden.

Gezin vrijgelaten !! (Bericht aangepast dd 24 februari)

De kinderen en hun moeder die sinds 12 februari in Kamp Zeist opgesloten zaten, zijn een week later vrijgelaten, mede door de inzet van STIL, ChildSupporto, de advocaat en een jurist. Ze mogen de beslissing in hun procedure in Nederland afwachten. Het gaat om een medische procedure van de moeder. Als ze uitgezet wordt, loopt ze risico dat ze bepaalde medicijnen niet kan krijgen. Zonder die medicatie kan ze binnen enkele dagen overlijden, vertelt een STIL-collega. Die collega belde zelfs voor de vrijlating nog een apotheek in Nigeria om informatie te krijgen over de beschikbaarheid van de medicijnen. Lees hier meer. 

Foto (met dank aan Wake Zeist): op de demonstratie bij de gevangenis waar het gezin zat, protesteerden zondag 16 februari zeventig mensen uit het hele land tegen de opsluiting van de kinderen en hun moeder! Elke eerste zondag van de maand, is er de maandelijkse wake, vanaf 16.30, Richelleweg 13, Soesterberg.

Ijsmakers voeren actie tegen ijskoud beleid
Vind jij ook dat ze mogen blijven en niet zomaar opgesloten en uitgezet kunnen worden? Ben jij vóór een kindvriendelijk beleid in plaats van een ijskoud beleid? Teken dan via deze link.
Ben & Jerry's plaatste afgelopen tijd meerdere mooie tekeningen in het kader van deze actie zoals die hierboven en hieronder. Op Instagram ook een video, je kunt daar ook je eigen steunverklaring/filmpje toevoegen!

Al drie maanden kerkasiel gaande

Intussen is er al sinds 21 november een kerkasiel gaande in een kerk in Kampen. Hier verblijft een gezin met vier kinderen. Het gezin is al elf jaar in Nederland. De kerk biedt hen bescherming en houdt doorlopend kerkdiensten om te voorkomen dat ze opgepakt en het land uitgezet worden. Lees hier meer, ook over wat je kunt doen om hen te steunen.

Raad van Kerken: Verankeren belang kind in wetgeving

In een brief aan de Vaste Kamercommissie voor Asiel en Migratie, pleit de Raad van Kerken ervoor het belang van kinderen meer in wetten en regels te verankeren en ook zwaar mee te laten wegen in het asielrecht. De Raad van Kerken, een landelijke groep van kerken met een uiteenlopende achtergrond, staat achter het kerkasiel. 

Eerder, in 2021, steunde de Raad ook al de kinderen die STIL kent die afgewezen zijn voor de afsluitingsregeling langdurig verblijvende kinderen (2019). Lees hier meer over de redenen.

Helft kinderen wel, helft geen papieren, in (vrijwel) gelijke situaties

Intussen kregen 33 kinderen wel en 27 kinderen voor wie STIL in 2019 een aanvraag deed, géén verblijfsvergunning. Vaak hebben ze een gelijke situatie maar kwam er toch een andere beslissing. Er is één gezin dat al zes jaar in procedure is! Twee vergelijkbare gezinnen kregen wel papieren, maar Mikael en z'n moeder, eveneens vergelijkbaar, en kort geleden in het nieuws, kregen geen papieren.

Al met al zien we veel onrecht, ongelijke behandeling en zeker een gebrek aan menselijke maat! Niet voor niets dat de kerken opnieuw een kerkasiel gestart zijn, ze vonden dat de beloften die na het vorige kerkasiel gedaan zijn, niet zijn nagekomen. Lees hier meer daarover.